Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsustor AS5002T

Har det meste en god NAS skal ha – og litt til

Asustor har noe virkelig bra på gang med sin nye 50T-serie.

Vegar Jansen, Tek.no
Vegar Jansen

Asustor AS5002T

Hvis du har mange datamaskiner og mye data å holde styr på i huset eller på jobben, kan det være veldig kjekt å ha en NAS eller to. NAS står for «network-attached storage», og er enkelt og greit en liten, spesialisert datamaskin som er koblet direkte på nettverket og holder styr på slikt som filer, sikkerhetskopier og diverse servertjenester.

For hjemmebruk har den typiske NAS-en plass til to eller fire harddisker, men vi finner også skikkelige forskjeller mellom modellene. En tobrønns NAS med god ytelse og et godt operativsystem kan koste det dobbelte av de rimeligste modellene – men kan fort være verdt det dersom den skal brukes aktivt.

Vårt testobjekt denne gangen er Asustor AS5002T, som er en slik tobrønns NAS i det øvre prisleiet.

Det begynner å bli en stund siden sist vi så på en Asustor-modell, og da var det AS-202TE som fikk kjøre seg på testbenken. Nå er det dog 50T-serien vi har i hus, og den er både nyere og dyrere enn modellen i 2-serien vi testet for halvannet år siden.

På papiret er den naturligvis også raskere.

Utvendig er det dog svært lite forskjell å spore. Asustor har kjørt den samme stilen helt siden begynnelsen, som betyr en solid plastfront med åpne brønner og chassis i metall. NAS-en veier ganske nøyaktig to kilogram uten harddisker.

Asustor selv mener AS5002T og dens brødre med plass til flere harddisker hører til i «Home to Power User»-kategorien, som betyr store husholdninger og/eller ekstra krevende bruk. Vi kunne også sagt små kontorer eller bedrifter.

Asustor AS5002T er utstyrt med to plasser for minnemoduler, noe som gjør det enkelt å oppgradere til mer RAM. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

For litt større behov finnes det også en tilsvarende «Power User to Business»-modell: AS5102T. Denne er så å si identisk, men har fått prosessor med flere kjerner, litt mer RAM og låsbare diskrammer.

Vi mener for øvrig at låsbare rammer burde være på alle NAS-er som ikke har en dør eller lignende – at du har den i et privat hus betyr ikke at du slipper unna klåfingrede unger eller folk som ikke vet bedre.

Når det kommer til ytelse skal heller ikke AS5002T være noen sinke. Den er utstyrt med en Intel Celeron J1800-prosessor med to kjerner og klokkefrekvens på 2,41 GHz, som interessant nok også har vært på plass i to andre NAS-er vi har testet i år, nemlig Qnap HS-251 og Qnap TS-451.

I likhet med sistnevnte har også Asustor AS5002T plass til to RAM-moduler, så den kan enkelt oppgraderes med mer minne enn den ene gigabyten den kommer med. Opp til åtte gigabyte er støttet.

Lett gjenkjennelig

Som nevnt har AS5002T den velkjente Asustor-designen selskapet har brukt siden begynnelsen. Foran er den utstyrt med statuslys, av/på-knapp og en knapp for kopiere filer til eller fra hva enn som kobles til USB 3.0-porten i front. Den har også en IR-mottaker oppe i høyre hjørne.

Asustor AS5002T har godt med tilkoblingsmuligheter. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Bak sitter det ytterligere to USB 3.0-porter, samt to USB 2.0-porter, to gigabit LAN-porter og to eSATA-porter. Her er det altså godt med muligheter til å ekspandere med en ekstern disk eller flere dersom du slipper opp for plass internt. Men mistenker du at langringsbehovet blir såpass stort, bør du kanskje like gjerne gå for en av modellene med flere brønner med en gang.

Asustors 50T-serie har modeller som støtter opp til ti interne disker, og vil ellers vil by på samme ytelse.

NAS-en har i tillegg HDMI-utgang og optisk lydutgang – som betyr at du godt kan koble denne NAS-en rett til en skjerm eller stereoanlegg for å spille av bilde eller lyd. Opp til 1080p oppløsning og 5.1/7.1 HD-lyd er støttet.

Her har du også grunnen for den infrarøde mottakeren – Asustor selger en egen fjernkontroll som kan brukes til å styre NAS-en gjennom den nedlastbare appen Asustor Portal, eventuelt via mediesenteret XBMC/Kodi.

For å trekke luft gjennom kabinettet sitter det en 70 millimeter stor vifte bak. Her er det også plass til kensingtonlås.

Asustor AS5002T
Meget bra

Asustor AS5002T

Meget bra
sitatEn meget god NAS, men vi ville heller gått for storebroren med fire diskbrønner.

Fordeler

  • +
    God ytelse
  • +
    HDMI-utgang
  • +
    Digital lydutgang
  • +
    RAM kan utvides
  • +
    Stillegående vifte
  • +
    Kan fungere som mediesenter
  • +
    God støtte for eksterne enheter
  • +
    Oppegående operativsystem

Ting å tenke på

  • Ikke låsbare diskrammer
  • Litt stiv pris
  • Ikke Netflix-/strømmevennlig som mediesenter

I bruk

Ettersom Asustor AS5002T er utstyrt med en Celeron-prosessor med Intel Quick Sync Video-teknologi – som gjør at NAS-en i teorien kan konvertere video i sanntid – kan denne modellen fint brukes til mer enn kun tradisjonelle NAS-oppgaver.

Det ser vi også ved at 50T-serien i tillegg har HDMI-utgang og optisk lydutgang, noe som gjør at den ikke bare konkurrerer med Synologys Play-modeller, men også kan kobles direkte til TV-en eller stereoen for å underholde deg med film, musikk eller bilder.

Sånn sett er den helt i bane med Qnap TS-451 og Qnap HS-251 – men har altså fordelen av å ha denne separate digitale lydutgangen.

Asustor Portal har et TV-vennlig grensesnitt.

Dersom du skulle ønske å bruke NAS-en din på denne måten, vil det være Asustor Portal som i første omgang vil være grensesnittet du jobber mot. Fra denne skjermen har du da muligheten til å gå videre til overvåkningssenteret, surfe på nettet med Googles Chrome-nettleser, se YouTube-video eller bruke XBMC/Kodi som mediesenter.

Navigasjon kan da gjøres ved hjelp av tastatur og/eller mus plugget i NAS-ens USB-porter eller via fjernkontroll. Asustors IR-fjernkontroll koster omtrent 250 kroner, men det bør også være mulig å benytte seg av andre typer «mediesenter»-fjernkontroller.

Har du en smarttelefon eller nettbrett med Android eller iOS, kan du også bruke denne med Asustors egen AiRemote.

Vi fant at vanlig medieavspilling gjennom Asustor Portal var uproblematisk. Selv tyngre filmklipp har grei flyt – i hvert fall med mediesenteret Kodi installert. Men det å strømme Netflix-innhold gjennom nettleseren fikk vi ikke til, ettersom dette krever Chrome versjon 37 eller nyere i et Linux-miljø. Utgaven som foreligger fra Asustor er versjon 31, så vi får bare håpe at det er noe nyere på vei.

For tiden gjør altså de aktuelle NAS-ene fra Qnap en bedre jobb på det punktet, ettersom det tilsvarende derfra – HD Station (HybridDesk Station) – byr på versjon 38 av Chrome. Vi skal ikke påstå at det gir perfekt kvalitet, men det er da en helt kurant seeropplevelse. Qnaps HD Station har også flere apper og muligheter enn Asustor Portal, med blant annet en egen Spotify-app.

Ryddig operativsystem

Det er også mulig å logge seg inn på NAS-ens operativsystem ADM (Asustor Data Master) via Asustor Portal, slik at du egentlig ikke trenger en egen PC for å sette den opp. Sist vi testet en Asustor var før øvrig ADM i versjon 2.0, nå stiller den med 2.4.2 – og ADM 2.5 er like i nærheten.

ADM er altså NAS-ens operativsystem og brukergrensesnitt, hvor Asustor stadig byr på en app-inspirert startskjerm. Dette er utgangspunktet hvor du setter opp lagringsboksen din etter lyst og behov, og på det området er det ikke mye som mangler. Asustor AS5002T kan brukes til det de fleste gode NAS-er kan: lagring, nedlasting, fildeling, servertjeneste og så videre — for ikke å glemme overvåkning og «privat skylagring».

«App Central» kan forsyne NAS-en med tilleggsfunksjonalitet.

I skrivende stund finnes det i tillegg godt over 150 nedlastbare moduler eller apper som gir deg større muligheter til å bruke NAS-en til mange andre ting også.

Selvsagt er ikke alle disse like interessante eller relevante, men det åpner som sagt muligheter for den som har litt mer spesielle behov.

Alt i alt betrakter vi ADM som et stabilt operativsystem med et ryddig og oversiktlig grensesnitt. Norsk språk er tilgjengelig og hjelpefunksjonaliteten er god. Vi har også sansen for at Asustor har en «skole» på sine nettsider der du kan lære mer om hvordan du skal sette opp en NAS.

Vil du prøve operativsystemet før du kjøper, eller lurer du på en spesiell funksjon? Da kan du prøve ADM Live Demo.

Asustor har også åtte mobilapper som gjør at du enkelt kan få tilgang uansett hvor du befinner deg.

En fullstendig liste over egenskaper og spesifikasjoner finner du på produktets hjemmesider.

Enkel installasjon

Nyere NAS-er har blitt stadig enklere å sette opp, spesielt dersom du benytter deg av programvaren de fleste produsentene tilbyr for dette formålet. I dette tilfellet heter programmet Asustor Control Center, og installeres ganske enkelt på en av datamaskinene du har på nettverket.

Enkelt å komme i gang.

Dette programmet vil lokalisere din Asustor-NAS på nettverket og gi deg muligheten til å logge deg inn på ADM, alternativt sette opp NAS-en dersom den startes opp for første gang. Hvis sistnevnte er tilfelle, kan du velge mellom en slags «ett-klikks-installasjon» eller gå gjennom prosessen trinn for trinn.

Uansett står du naturligvis fritt til å forandre på innstillingene i ettertid.

Med plass til kun to interne harddisker kan du sette opp AS5002T med diskspeiling (RAID 1), striping (RAID 0), eller uten RAID i det hele tatt. Under testingen har vi benyttet RAID 1, da dette er det eneste alternativet som gir redundans.

Krasjtest

Med RAID 1 var det mulig å la Asustor AS5002T gå gjennom vår tradisjonelle krasjtest, der vi napper ut en harddisk når vi skriver til RAID-et vi har satt opp. Dette er veldig enkelt gjort på en NAS uten dør eller låsbare diskrammer, og er en nyttig påminner om at RAID ikke er en erstatning for sikkerhetskopiering (Ekstra).

Før selve krasjtesten satt vi opp opp NAS-en til å varsle oss på e-post dersom den støtte på problemer, og det var enkelt å gjøre dette via Gmail. Andre kontotyper kan også benyttes.

Asustor har en design som går igjen på de fleste modellene. Fjernkontroll er ekstrautstyr. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Da vi dro ut en av harddiskene reagerte NAS-en som den skulle. Vi fikk et varselpip, mens en e-post prompte varslet oss om at en av harddiskene var blitt fjernet. Men vi savner bedre varsling i selve brukergrensesnittet – det er ingen varsler på startskjermen – først når du kikker i loggen eller klikker deg inn på Lagringsbehandling (Storage Manager) ser du advarslene.

Men dersom du har satt opp varsling via e-post burde du få det med deg – bare husk å huke av for å motta advarsler da et degradert volum ikke klassifiseres som en feil eller kritisk tilstand.

Å fikse det degraderte volumet er i det minste enkelt, ettersom du bare trenger å erstatte den trøblete harddisken med en av samme eller større kapasitet. Dette ble gjort, og NAS-en begynte snart å bygge opp RAID-et på nytt.

AS5002T gjorde seg ferdig med dette på to timer og tyve minutter, som er omtrent en halv time raskere enn det vi er vant til fra tobrønnsmodeller. Ikke noe å klage på her altså.

Støy og strømforbruk

Lavt strømforbruk er en av fordelene ved å velge en NAS fremfor det å bruke en «vanlig» datamaskin som hjemmeserver. Asustor AS5002T bruker omtrent 20 watt under vanlig bruk, og halvparten av dette igjen når diskene går i dvalemodus. Dette er helt på linje med hva som er vanlig for en tobrønns NAS.

Støynivået er også lavt på denne modellen. Selv om ikke vifta bak er større enn 7 centimeter, er den ganske så stillegående. Skulle du altså ønske å plassere AS5002T i stua for å bruke den som mediesenter, er det ingen bråkeboks du får på plass – men husk at et par susende harddisker også lager litt lyd dersom det ellers er et helt stille rom.

Asustor AS5002T
Meget bra

Asustor AS5002T

Meget bra
sitatEn meget god NAS, men vi ville heller gått for storebroren med fire diskbrønner.

Fordeler

  • +
    God ytelse
  • +
    HDMI-utgang
  • +
    Digital lydutgang
  • +
    RAM kan utvides
  • +
    Stillegående vifte
  • +
    Kan fungere som mediesenter
  • +
    God støtte for eksterne enheter
  • +
    Oppegående operativsystem

Ting å tenke på

  • Ikke låsbare diskrammer
  • Litt stiv pris
  • Ikke Netflix-/strømmevennlig som mediesenter

Ytelse og konklusjon

Ytelse

Asustor AS5002T er utstyrt med en habil tokjernet Celeron-prosessor som vi har vært borti på NAS-er tidligere, og derfor forventer vi også god ytelse fra denne modellen. Det sier nesten seg selv da vi her snakker om en tobrønner til godt over tre tusenlapper.

Som sammenligningsgrunnlag har vi tatt med andre tobrønns NAS-er av ymse slag. Qnap HS-251 må selvsagt være med, ettersom den har mange av de samme egenskapene. Den koster også omtrent det samme.

De andre modellene vi har tatt med er rimeligere og på papiret svakere: halvbroren Asustor AS-202TE til litt over to tusinger, Synology DiskStation DS214play til nesten tre tusen kroner og Synology DS214se, som ikke koster mer enn litt over en tusenlapp.

Intel NAS Performance Toolkit

Intels egen NAS Performance Toolkit (NASPT) gjør en rekke lese- og skrivetester basert på typisk og vidt forskjellig bruk. Alle verdier viser antall megabyte per sekund som flyttes mellom NAS og klient.

Her er det dagens testobjekt samt Qnap HS-251 og Synology DS214play som stort sett gjør det best jevnt over – ikke minst i de mer krevende disiplinene. Det skulle da også bare mangle, ettersom de tross alt koster mest.

Med dette lille programmet tester vi lesing og skriving med en filstørrelse på 1000 MB. Her legger AS5002T seg i tet når det kommer til skriveytelse, mens Qnap-modellen mener å ha bedre leseytelse. I praksis vil det dog ikke være merkbar forskjell.

Vi må også nevne at både AS5002T og Qnap HS-251 er utstyrt med to LAN-porter. Har du et nettverk som støtter dette, skal i teorien farten kunne økes ytterligere ved å la disse samarbeide.

ATTO tester ytelsen ved lesing og skriving av mindre filer – størrelsen går fra 512 byte til 8 megabyte. Her synes vi skriveytelsen er merkelig lav, spesielt når vi ser dette mot resultatene fra Intel NAS Performance Toolkit og NAS Performance Tester. Ved lesing er det klart at vi stanger i «taket» som ligger i gigabit nettverk.

I denne testen kobler vi til en SSD over NAS-ens USB-port for å se om vi kan oppnå god hastighet også for eksterne harddisker – noe som kan være aktuelt dersom du slipper opp for plass internt eller skal sikkerhetskopiere filer.

Igjen noterer vi hastigheten for lesing og skriving av filer av størrelsesorden 1 gigabyte, og her lå interessant nok skriveytelsen for AS5002T over den vi fikk internt. Men det er ikke første gangen vi ser dette – det samme var tilfelle for Asustor AS-202TE.

Det er også interessant å se på skrive- og leseytelsen mot en kryptert mappe, for der har det skjedd ting på flere av de nyere NAS-ene. Også her bruker vi NAS Performance Tester 1.4 og filstørrelse 1000 MB. Uten tvil er det Asustor AS5002T som styrer dette showet.

Her har vi ingen data på HS-251, ettersom Qnaps NAS-er kun støtter kryptering av hele volum.

Men skulle du ønske å kryptere hele volumet, må vi få legge til at Qnap HS-251 bør kunne gjøre dette minst like bra som Asustoren. Da vi testet dette på Qnap TS-451 – som jo har den samme prosessoren – målte vi imponerende 77 MB/s i skrivehastighet og 118 MB/s i lesehastighet.

Konklusjon

Asustor AS5002T er en NAS det er vanskelig å finne noe galt med. Bortsett fra vårt vanlige gnål om låsbare diskrammer, sliter vi med å finne noe direkte dårlig å sette fingeren på. Faktisk må vi si at dette er en god NAS jevnt over, med god ytelse og lavt støynivå. Den er velutstyrt når det kommer til ut- og innganger, har et ganske godt operativsystem og kan ta ekstrajobb som mediesenter.

Samtidig er dette en modell som gir oss testjournalister grå hår, ettersom det også er vanskelig å bare anbefale den sånn uten videre. Her kommer vi naturligvis inn på prisen, som i skrivende stund ligger på litt over 3300 kroner. Det er ganske mye penger for en tobrønns NAS – i hvert fall dersom du er i hovedsak er ute etter en modell for vanlig hjemmebruk.

Hvis du da ikke er så veldig interessert i mediesenterdelen, finnes det firebrønnere som Synology DiskStation DS414j. I et enkelt hjemmenettverk med vanlig belastning vil du ikke merke så mye til den noe lavere ytelsen, og du sparer til og med noen hundrelapper.

Foto: Asustor

Dersom vi skulle holde oss i Asustor-land, er det også en mulighet å heller se på halvbroren AS-202TE. Igjen litt lavere ytelse, men du sparer en hel tusenlapp. De pengene kan du bruke på en frittstående og helt lydløs mediaspiller.

Og så må vi naturligvis minne om alternativet fra Qnap: HS-251. Denne ligger på omtrent samme pris, har stort sett lik ytelse, er vifteløs – altså et hakk mer stillegående – og langt mer elegant dersom du ser etter en NAS å ha i TV-benken.

Vi foretrekker også Qnaps kandidat hvis vi skal plugge NAS-en rett i skjermen, ettersom deres HD Station i skrivende stund har flere muligheter enn Asustor Portal – sistnevnte lar deg eksempelvis ikke strømme Netflix over nettleseren. Qnap HS-251 mangler dog den egne optiske lydutgangen som Asustor har, og Qnapen kan heller ikke oppgraderes med mer RAM i ettertid. Men det er i det minste mulig å kjøpe HS-251 i en litt dyrere utgave med 2 GB minne: HS-251-G2.

Du har med andre ord nok av alternativer når du først skal ut med såpass mye penger for en NAS. Men hvis du ikke har dårlig med plass, er kanskje vårt heteste stalltips å heller sette pengene på storebror Asustor AS5004T. Dette er den nærmeste slektningen til AS5002T, og kan skilte med akkurat de samme spesifikasjonene og egenskapene – med unntak av at den da har plass til fire harddisker internt og et display over diskbrønnene. Den er altså langt mer anvendelig dersom du har litt lagringsbehov.

Det fine er at AS5004T nå har en pris på 4000 kroner, og de fleste bør kunne ta seg råd til mellomlegget på syv hundrelapper. I tillegg er den fem hundre spenn rimeligere enn den eminente Qnap TS-451, samtidig som den på papiret er like kjapp og god. Faktisk kan vi spekulere i om vi ikke også hadde gitt Asustor AS5004T et anbefaltstempel, to tomler opp og høyere karakter dersom vi hadde blitt tilsendt den i stedet for tobrønneren vi har testet her.

Men det gjorde Asustor ikke, så vi får nøye oss med spekulasjonene.

Kort oppsummert synes vi altså at Asustor AS5002T er en meget god NAS, men ikke det beste kjøpet. For de samme egenskapene og ytelse – men flere muligheter når det kommer til lagring – ville vi heller gått for den litt dyrere storebroren AS5004T med fire diskbrønner. Ikke så høye krav? Sjekk ut den litt eldre Asustor AS-202TE, eller dersom du er på skikkelig budsjett: Synology DS214se.

Ny Asustor-serie får ny design:
Den kommende 10-serien vil bli Asustors rimeligste NAS-er >>>

Asustor AS5002T
Meget bra

Asustor AS5002T

Meget bra
sitatEn meget god NAS, men vi ville heller gått for storebroren med fire diskbrønner.

Fordeler

  • +
    God ytelse
  • +
    HDMI-utgang
  • +
    Digital lydutgang
  • +
    RAM kan utvides
  • +
    Stillegående vifte
  • +
    Kan fungere som mediesenter
  • +
    God støtte for eksterne enheter
  • +
    Oppegående operativsystem

Ting å tenke på

  • Ikke låsbare diskrammer
  • Litt stiv pris
  • Ikke Netflix-/strømmevennlig som mediesenter
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her